در این شماره از این مجله وزین مقالاتی تحت عنوان تعليقات آيت الله شيخ محمدرضا جعفري بر اصول كافي، بررسي صدور ادعيه ماه رمضان بر اساس مصباح المتهجد، ماخذيابي و معناشناسي حديث «لا تبسو الدهر فان الله هو الدهر»، تقابل عالمان زيدي كوفه در نيمه اول قرن دوم با باور به امامت الاهي اهل بيت (ع)، فضاي تاريخي عرضه و تبيين معارف دين از سوي اهل بيت (ع) با تاكيد بر آموزه هاي روايي، مستدركي بر نهج البلاغه در ميان نسخه هاي خطي نهج البلاغه، معرفي «معجم احاديث الامام المهدي (ع) در پرتو اصول حاكم بر جوامع حديثي، اعتبار و تداول كتاب الغيبه نعماني به چاپ رسیده است.
در مقاله ای با عنوان «تعليقات آيت الله شيخ محمدرضا جعفري بر اصول كافي» که به
ترجمه خانم مينا اسكوييبه چاپ رسیده است و ادامه ای است بر بخشهای قبلی این مطلب در شماره های قبلی این مجله، ترجمه بخشهايي از تعليقاتي كه مرحوم آيت الله شيخ محمدرضا جعفري نجفي بر ترجمه انگليسي اصول كافي نوشته بود، به نظر خوانندگان رسيده است.
اين تعليقات به ترتيب ابواب كتاب الحجه عرضه شده است.
بنياد فرهنگي جعفري ـ كه در زمان حيات آن علامه محقق فقيد تشكيل شده و متولي تدوين و نشر آثار ايشان است ـ نشر مجموعه كامل اين تعليقات را در يك مجلد مستقل در آینده منتشر خواهد شد.
در مقاله دیگری از این نشریه با عنوان «بررسي صدور ادعيه ماه رمضان بر اساس مصباح المتهجد» اثر دكتر مهدي مهريزي و خانم مريم ايماني جو ، به كتاب مصباح المتهجد به عنوان نخستين كتاب جامع و روشمند در زمينه گردآوري كتاب ادعيه شيعي پرداخته شده است.
در اين كتاب ادعيه ماه رمضان از ميان ماههاي قمري جايگاه ويژه اي دارد. انتخاب نُه دعا از ادعيه ماه رمضان، و تحليل آن از نظر سند بر اساس كتاب مصباح، محور اين نوشتار است.
ادعيه مذكور به علت مرسل بودن در كتاب مصباح، در مهم ترين كتابهاي معتبر شيعه مورد بررسي قرار گرفت. با بررسي اعتبار سند و راويان، از مجموعه دعاها، شش دعا با دلايل ضعيف بودن راوي، موقوف و مرفوع و يا مرسل بودن، باعث ضعف سند گرديد؛ كه اين ضعف را كثرت نقل، متني محكم و متين كه عدم مغايرت با قرآن كريم و احاديث و سيره قطعي معصوم 7 را شامل مي شود، جبران كرده است.
در مقاله ماخذيابي و معناشناسي حديث «لا تبسو الدهر فان الله هو الدهر» (به دهر ناسزا نگویید زیرا خداوند همان دهر است)
به قلم مصطفي آذرخشي و مسعود محمداسماعیل به این حديث به عنوان يكي از احاديث متشابه كه در منابع معتبر اهل سنت، مانند صحيحين، روايت شده؛ اما در منابع شيعه، صرفاً جهت تبيين و تحليل آمده و سندي براي آن از سوي محدثان شيعه نقل نشده است، پرداخته شده است.
این روايات، كمك شاياني در فهم معناي حديث مورد نظر مي كند.
در این نوشتار با توجه به آيات قرآن و آموزه هاي معصومان مقصود از اين حديث، اینگونه مورد تحلیل و تبیین قرارگرفته است كه امور عالم تكوين را كه همگي تحت قدرت خدا قرار دارد، نبايد به غير او نسبت داد.
نشریه سفینه با رتبه علمي: علمي - ترويجي (علوم انساني) به صاحب امتيازی موسسه فرهنگي نباء مبين و مدير مسئولی محمد حسين شهري چاپ رسیده است.
علاقهمندان میتوانند با شماره تلفن77501125-025 تماس حاصل نموده و یا به پایگاه اینترنتی www.safinehmagazine.ir مراجعه نمایند.